Självomsorg

Med ännu en, i vanlig ordning, för intensiv Skånevecka bakom mig, så mår jag klart bättre än förväntat idag.
Efter fyra föreställningar i tre städer på fyra dagar plus repetition med bandet igår kväll, så var jag fullständigt beredd på att kraschlanda idag. Vis av erfarenheten så var jag redo för ångest, migrän och eller förkylning i valfri kombination – men det har faktiskt uteblivit helt och hållet. Vilket naturligtvis gör att jag kan få leva på de positiva känslorna i större utsträckning, något som jag mer än någonting annat behöver, så jag tar tillvara på lugnet och klarheten.

Veckan har varit påfrestande, det kan inte förnekas, men jag tycker att jag har klarat av det bra, med hjälp och stöd av L, som hjälper mig att landa och koppla av mellan varven, och som efter fem år tillsammans ibland är bättre på att se vad jag behöver än vad jag själv är.

För visst känner jag tröttheten ligga precis under ytan. Vid minsta ansträngning så väller den upp och hotar att slå ut mig.
Den här veckan är det med andra ord bara Återhämtning som gäller. Vilket också det är ett ständigt avvägande mellan vila och aktivitet – vad mår jag egentligen bäst av just nu? Ett spörsmål som inte alltid är helt lätt avgjort.
Men jag försöker att lägga vikt vid mitt välbefinnande. Tillåta mig att ligga på soffan med serier och handarbete halva dagen. Ansiktsmasker och långa duschar. Virka något åt mig själv, för omväxlings skull.
Komma ihåg att äta och ta kosttillskott. Inte heller helt lätt när jag har problem med aptiten och tycker att allting i kylskåpet känns motbjudande.
Att hålla energinivåerna så stabila som bara är möjligt är av yttersta vikt just nu, för att den gångna veckans positiva upplevelser ska kunna vara den nödvändiga hävstången som hindrar den bipolära svackan från att utvecklas till full depression.

För efter en sådan här vecka så mår jag mycket bättre med mig själv. Jag har känt mig viktig, delaktig. Jag har fått väldigt mycket fin feedback och haft samtal som känts uppbyggliga och utvecklande och det finns goda utsikter att jag ska kunna bli delaktig i vidare utvecklingsarbete med den organisation som jag väldigt gärna vill jobba vidare inom.

Nå, först vila och återhämtning. Sedan vidare planer.

Make it so.

Freak on a leash